Välkommen till Svenska Ångestsyndromsällskapet

 

 • Vi ger stöd till människor med ångest och till deras närstående samt verkar för deras intressen i samhället.

  ___________________________________

 • ÅSS STÖD CHATT (länk) Söndagar, Måndagar, Onsdagar
  INDIVIDUELLA STÖDSAMTAL 

  Här möter du ÅSS Stödperson för ett PRIVAT SAMTAL kring ångestsyndrom
  Denna chatt är öppen för alla (även för dig som ännu inte blivit medlem)
  Söndag, Måndag & Onsdag kl. 20.00 - 21.00

  Stödchatten bemannas av personer erfarna i att ge individuella stödsamtal och rådgivning. Du samtalar här med en personlig stödperson med tystnadsplikt.

  Den du möter här är visserligen inte legitimerad sjukvårdspersonal eller terapeut. Men personen har en mycket god kunskap om ångestsyndrom och självupplevd personlig erfarenhet av att leva med och hantera ångestsyndrom.

  Chatten är öppen för alla som behöver att personligt privat samtal med en klok, kunnig, lyssnande och engagerad medmänniska.

 • Tack ÅSS för utökat stöd!
  "Kan varmt rekommendera stöd chatten!
  Otroligt godhjärtade erfarna individer och trevligt bemötande.. Tumme upp :)  :)
  Sök även till tjej chatten, vi skrattar en del ihop och lättar på trycket.. 
  Stortrivs här hos er :)"

  Så skriver "Tess" i vår Gästbok angående ÅSS uppskattade Stödchatt och om den populära medlemschatten "Tjejchatten" 
  __________________________________________________________

 • Stöd till anhöriga - "Vem hjälper den som hjälper"

 • NSPH lanserar nu Anhörigprojektet ”Vem hjälper den som hjälper”  - ett upprop för bättre anhörigstöd till de som står nära någon som drabbas av psykisk ohälsa. Idag blir hälften av anhöriga själva sjuka och 3 av 4 behöver stöd för egen del. Det är inte ok – och det är dags att våra  politiker tar ansvar. Syftet med kampanjen är att sätta fokus på anhörigfrågan och ändra på detta. 
 • Se filmen här: https://youtu.be/yEREs8iGWBQ
  Facebook inlägget hittar du här:  https://www.facebook.com/anhorigprojektet/
  Kampanjsidan är live här: http://www.vemhjalper.se/
  Instagram: https://www.instagram.com/vemhjalper/

 • Råd till dig som är anhörig ... länk till ÅSS Faktabank 

  _____________________________________________________

ÅSS Medlemschattar - Gratis för  alla medlemmar

 • Vi har nu startat flera Medlemschattar - "SVERIGE CHATTEN", "Tjejchatten" och 
  lokala chattrum för Skåne & Blekinge, Norrland, Jönköping. 

 • Detta är viktiga mötesplatser för dig som är ÅSS medlem, för att utbyta erfarenheter med andra medlemmar och för att att få nya kompisar.

 • För personligt lösenord, skriv till: info@angest.se   Du måste dock vara registrerad medlem för att kunna använda MEDLEMSCHATTEN. Uppge namn och fullständig adress. Men på chatten är du helt anonym. Välkommen!
  Läs mer om detta längre ner på denna sida under rubriken "Behöver du någon att tala med"!

  _______________________________________________

  Har du varit sjukskriven och vill dela med dig av din historia?

  Kommunikationsbyrån JKL söker just nu personer som har varit sjukskrivna att intervjua för en informationskampanj. Syftet är att förmedla berättelser om sjukskrivning och vägen tillbaka som andra kan känna igen sig och finna stöd i. Om du är intresserad av att dela med dig av din berättelse eller vill ha mer information om kampanjen hör av dig till JKL på sigrun.fagerfjall@jklgroup.com.

  Vänliga hälsningar,

  Sigrun Fagerfjäll, JKL, Box 1405, Sveavägen 24-26,111 84 Stockholm
  08 696 1200 | M: 070 460 80 40
  E-post: 
  sigrun.fagerfjall@jklgroup.com

   

  ____________________________________________________

  Självhjälpsgrupp i UMEÅ

  Vi vänder oss till Dig med Panikångest - Social fobi - Generaliserat ångestsyndrom (GAD) & Agorafobi. Studiecirklarna bedrivs i samarbete mellan Studieförbundet Vuxenskolan i Umeå och Svenska Ångestsyndromsällskapet.
  Du behöver inte vara medlem i ÅSS för att delta.

  Anmäl ditt intresse direkt till:

  Carlos de Rada Moniz
  Verksamhetsutvecklare

  Studieförbundet Vuxenskolan, Umeå
  e-post: carlos.derada@sv.se 
  Mobil: 070-3687396
   
  Upplysningar kan även ges av ÅSS förbundssekreterare, Göran Hagberg, info@angest.se

  __________________________________

MOBILANPASSNING AV VÅR HEMSIDA !!!

Vi har nu mobilanpassat vår hemsida. Hemsidan har idag, ca 25 000 besök varje månad och 70 procent av dessa besök sker via mobiltelefon eller surfplatta. När du kopplar upp dig från en sådan enhet kommer du nu att få en bättre och mer lättläst hemsida. För att nå MENYN i vänsterkanten finns en särskild knapp högst upp på mobilsidan. För dig som använder dator kommer sidan att se ut som tidigare. En annan nyhet är de nya färgade "knapparna" överst på sidan för att du enkelt och snabbt skall kunna nå dina favoritsidor. Dessa snabbfunktioner gäller för både dator- och mobiluppkoppling. Synpunkter är välkomna under adress, info@angest.se

Göran Hagberg, förbundssekreterare

Liggande, Våren, Sommar, Fält, Moln, Gräs, Kulle

 • ÅSS förbundskansli

  Medlemsärenden - Administration - Adressändring
  Anne Larsson

  Adress:
  Svenska Ångestsyndromsällskapet
  Förbundskansliet
  S:t Göransgatan 78, 112 38 STOCKHOLM

  Telefon: 08-29 27 96                
  Telefontider: Måndagar & onsdagar klockan 13 -15, 
  Torsdagar klockan 15 -18 
  e-post: forbundskansliet@angest.se 

  Information & mediakontakter
  ÅSS förbundssekreterare, Göran Hagberg
  Telefon: 0708- 67 77 00, e-post: info@angest.se
   __________________________________________________________

  Personliga stödsamtal via telefon eller över internet, hänvisas i första hand till vår telefonjour, vardagar kl. 13.00 - 15.00, Telefon: 031- 13 70 91, eller till vår stödchatt (via hemsidan) som är öppen söndagar, måndagar & onsdagar mellan klockan 20.00-21.00

__________________________________________________________________ 

  

 

 BEHÖVER DU NÅGON ATT TALA MED ?
ÅSS JOURTELEFON - 031-13 70 91 - för stödsamtal

Göteborg ÅSS har en särskild telefonlinje för att ge information och stöd till personer med ångestsyndrom och till deras anhöriga. Telefonen är öppen varje vardag mellan kl. 13.00 - 15.00. Telefon: 031-13 70 91. Jourtelefonen bemannas av personer erfarna i att ge stödsamtal och rådgivning. De är inte legitimerade terapeuter, psykologer eller läkare. 

 

Du är välkommen att ringa till Göteborg ÅSS, var du än bor i landet, för personliga stödsamtal.

När det gäller specifik lokal information för landet i övrigt, t.ex. legitimerade behandlare eller psykiatriska mottagningar så hänvisar vi i första hand till Sjukvårdsrådgivningen på telefon:  1177 eller "Vårdguiden", www.1177.se (länk)

ÅSS STÖDCHATT  (länk)
INDIVIDUELLA STÖDSAMTAL   
Söndag, Måndag, & Onsdag klockan 20.00-21.00

Stödchatten bemannas av personer som är erfarna i att ge stödsamtal och rådgivning.
De stödpersoner du möter här på chatten är visserligen inte legitimerad sjukvårdspersonal eller terapeuter. Men de har en mycket god kunskap om ångestsyndrom och självupplevd personlig erfarenhet av att leva med och hantera ångestsyndrom, t.ex. Panikångest, Social fobi, Generell ångest (GAD) och Agorafobi.Använd samma "namn" vid återkommande inloggning, för bästa service
För information om chatten - maila till:  chatten@angest.se (ej stödsamtal via e-post)

GÄSTBOKEN  (länk)

Vår GÄSTBOK som vi startade i slutet av 2013 har nu haft ca 30 000 besök och här kan du läsa över 1000 personliga erfarenheter om hur det är att leva med ångest samt många bra tankar och tips om hur du kan övervinna den. Du är också välkommen att berätta om din egen situation eller kommentera det som andra skriver.

ÅSS´ LOKAL- & LÄNSFÖRENINGAR  (länk)

ÅSS lokala föreningar är basen för vår verksamhet, här kan du få nya vänner, kunskap, trygghet och gemenskap. Via denna länk, kan du bl.a. se var vi idag har våra föreningar och våra lokala kontaktpersoner. Genom våra lokalföreningar han du få svar på många av dina frågor, medlemmarna berättar gärna om egna erfarenheter och stöttar dig när du känner dig rädd och orolig. Alla som är verksamma inom föreningarna har egna erfarenheter av ångestsjukdomar. Du är välkommen till föreläsningar och aktiviteter och får nya vänner som vet hur det är att leva med ångest och kan hjälpa dig bort från den.

ÅSS MEDLEMSCHATT FÖR HELA SVERIGE & LOKALT (länk)

ÅSS MedlemsChatt skall skapa kontakter mellan våra medlemmar. Genom denna Chatt, hoppas vi att kuna skapa många nya lokala självhjälpsgrupper på nätet, som sedan kan utvecklas till personliga möten och kanske nya ÅSS föreningar runt om i landet.
Vi arbetar nu för att alla medlemmar i ÅSS som ännu inte har en egen lokal- eller länsförening, skall kunna bygga upp en lokal gemenskap på olika håll i landet - kommunicera med varandra och bygga nätverk av kamrater. Vi hoppas även att kunna arrangera träffar med olika aktiviteter runt om i landet.

Du som fått inloggningsuppgifter till följande medlemschattar; Skåne & Blekinge, Norrland och Jönköping, loggar in som vanligt, men i samband med inloggningen så kan du välja om du vill till din lokala förvalda chatt eller till SVERIGE CHATTEN.

Vi har även en speciell "Tjejchatt", dit medlemmar från hela landet kan anmäla sig. Startade den 6 augusti 2016. Denna chatt fortsätter precis som vanligt. Ingenting ändras här. Men vill du då och då logga in på SVERIGE CHATTEN, så väljer du det alternativet vid inloggningen. Du kan använda ett och samma lösenord för de olika alternativen. Skriv till  info@angest.se  om du önskar mer information.
 

Beställ Ditt personliga lösenord via e-post !!! Uppge namn & fullständig adress.
På chatten är du anonym och kan, om du vill, använda valfritt "nickname".
Skriv till:  info@angest.se  för lösenord eller ytterligare information.

Erbjudandet att få tillgång MEDLEMSCHATTEN, gäller för alla registrerade ÅSS medlemmar. Framöver hoppas vi naturligtvis att kunna erbjuda ännu fler lokala chattrum om tillräckligt stort intresse finns från de lokala föreningarnas medlemmar.

Du måste dock vara betalande medlem i ÅSS för att kunna använda Medlemschatten.

OBSERVERA - ÅSS STÖDCHATT
ÅSS STÖDCHATT, för individuellt personligt stöd kräver dock inget medlemsskap. Detsamma gäller vår Telefonjour samt "Gästboken".

 

__________________________________

Sjukvårdsrådgivning - Dygnet runt - Telefon 1177  (länk)

Tema Psykisk hälsa på 1177.se  (länk)
På 1177.se finns även Tema Psykisk hälsa. Här kan du läsa om olika symtom och tillstånd samt hitta vägledning till hjälp och behandling. Här kan du även söka information om vårdkontakter i just din del av landet.


BOLLNÄS

I Bollnäs har vi nu startat två självhjälpsgrupper

för Dig med Panikångest - Social fobi - Generaliserat ångestsyndrom(GAD) & Agorafobi
Vi har plats för ytterligare några deltagare. Kontakta Katarina för mer information.  
Epost: bollnas@angest.se Telefon: 0722- 18 88 54  Hemsida: www.angest.se/bollnas
 
Hjärtligt Välkommen !


_____________________________________________________________________
 

Vi söker fler frivilliga volontärer till ÅSS STÖDCHATT

"Trycket" på vår STÖDCHATT ökar hela tiden. Detta innebär att vi framöver kommer att behöva utöka vår skara av frivilliga volontärer.


Du får ingen ekonomisk ersättning, men du får värdefull erfarenhet, kunskap och personlig tillfredsställelse. Du är välkommen att redan nu skriva några rader till ÅSS och berätta om dig själv och varför du tror att just du skulle kunna vara ett bra stöd för personer med ångestsyndrom via vår individuella stödchatt.
Det är en fördel om du själv har egen personlig erfarenhet av panikångest, social fobi, GAD, agorafobi eller närliggande ångestproblematik, samt viss teoretisk kunskap om psykisk ohälsa, lätt att uttrycka dig i skrift och en ödmjuk och empatisk förmåga.
Du måste också ha kommit en bra bit på väg med att bearbeta din eventuella egna ångestproblematik. Du skall ju hjälpa andra - de skall inte hjälpa dig !

Välkommen att skriva till:

info@angest.se
Vänligen, Göran Hagberg
Förbundssekreterare ÅSS


_______________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________________________________________

Psykisk ohälsa vanligare bland elever som är stressade

PUBLICERAT 

Allt fler tonåringar uppger att de har besvär som huvudvärk, sömnsvårigheter och nedstämdhet. Besvären är vanligare bland elever som uppger att de är stressade över skolarbetet. Det visar nya resultat från Folkhälsomyndighetens undersökning Skolbarns hälsovanor.

Länk till undersökningen

_________________________________________________________________

Rapport: Psykisk hälsa - ett gemensamt ansvar 

Sammanfattning: Vårdanalys har regeringens uppdrag att följa upp och utvärdera handlingsplanen PRIO psykisk ohälsa - plan för riktade insatser inom området psykisk ohälsa 2012-2016. Planen syftar till att förbättra livssituationen och vården för personer med psykisk ohälsa. Den här rapporten är en slututvärdering av PRIO. 
Ladda ner rapporten

 

Min berättelse om mötet med ÅSS

- Jag sitter i ett hål jag grävt till mig själv. Det är mitt eget hål och det är lugnt och tryggt. Men lika mycket som jag gillar mitt hål så hatar jag det för allt negativt det orsakar. Samma saker som orsakar ångest och obehag som jag försöker undvika saknar jag. Det som ger livsglädje och hopp. Man måste bara våga resa på sig och kliva upp ur hålet för att kunna uppleva det. Men det är så svårt. Jag gör det, försöker men törs aldrig lämna hålet ur sikte. Jag kanske behöver krypa ner där igen, för att skydda mig från den skrämmande världen uppe på ytan, i ljuset. Mörkret är tryggt, men varför mår jag då sämre i mitt hål i mörkret, varför återvänder  jag dit. Trygghet är att veta vad som händer, att ta kontroll, oavsett hur dåligt man mår i mörkret, så har man i alla fall kontroll, det händer inget oväntat för man gör inget. Jag föredrar ensam ensamhet framför att vara ensam bland andra.

Så en dag när det var riktigt mörkt så läste jag om en plats där andra som levde i mörker emellanåt träffades för att stötta varandra. Det kom en gnutta hopp, kunde det vara en plats där jag inte kände mig ensam. 

Så kom dagen då dom skulle träffas. Jag tvekade men längtan efter ljuset var så stor att jag gick dit. Det var svårt och jobbigt men det kändes bättre efteråt. Så jag gick dit igen nästa gång dom samlades, det var lättare den här gången och kändes ännu bättre efteråt. 

________________________________________________________________________ 

Vår Gästbok har nu haft ca 32 000 besökare och här finns mer än 1 000 mycket läsvärda personliga inlägg

____________________________________________________________________

Länk till några - riktigt bra boktips ...

___________________________________________________________________
 

100 ord om just din ÅSS förening

Här finns det plats för max 100 ord om nya idéer och satsningar som ni gjort i just er
lokala ÅSS förening. Berätta och tipsa alla andra. Det kan vara "enkla vardagliga"
satsningar som faktiskt kan betyda jättemycket för våra medlemmar och de som
behöver komma i kontakt med föreningen för kanske första gången.
 

Skicka till:  info@angest.se

_______________________________________________________________

RIKSFÖRBUNDETS STADGAR

ÅSS Riksförbunds reviderade stadgar efter kongressen 2014 finns tillgängliga via denna länk.

2016-ÅRS STADGAR FÖR ÅSS RIKSFÖRBUND
De revideringar av stadgarna som skedde vid kongressen i Eskilstuna 22 maj 2016 finns ännu inte tillgängliga för publicering. De reviderade stadgarna kommer dock att finnas tillgängliga för nedladdning senare.
______________________________________________________________


Vi behöver din hjälp!

Hör av dig om du eller några vänner är intresserade av att vara med från början att starta en ÅSS förening.

Du är välkommen att kontakta vår förbundssekreterare för frågor och för att komma med tankar och idéer kring en ÅSS förening på just din ort.  info@angest.se  eller telefon 0708-67 77 00

___________________________________________________________________
  Chatten och Gästboken, för tankar och frågor om dessa tjänster, kontakta oss på denna e-postadress:  info@angest.se  Vi har dock inte möjlighet till stödsamtal via denna e-postadress.

___________________________________________________________________

 

 

Läs eller ladda ner vår 40 sidiga broschyr om ångestsyndrom.
Broschyren i tryckt form kan beställes från ÅSS förbundskansli: forbundskansliet@angest.se 
Tel. 08-29 27 96.

___________________________________________________________________

 

 

Juridisk rådgivning i frågor gällande diskriminering

diskriminering@nsph.se

Telefon: 076-555 51 99
Telefontider: 
månd & onsdag 13-15
tisd, torsdag & fredag 10-12

I augusti 2014 startade NSPH (Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa) ett projekt för att motverka diskriminering på grund av psykisk ohälsa. Projektet löper på tre år .

 

 

Prenumerera på innehåll