OCD - TVÅNGSSYNDROM
Denna information är producerad av 1177 Vårdguiden. ÅSS publicerar artikeln med tillstånd från 1177 Vårdguiden. Detta garanterar att informationen kommer från en väl auktoriserad källa samt är medicinskt expertgranskad.
__________________________________________
Om du har tvångssyndrom kan du känna väldigt starkt att du måste tänka på ett visst sätt eller göra vissa saker. Och att du får ångest om du inte tänker på det sättet eller gör de sakerna. Om du upplever att sådana tankar och känslor stör dig i din vardag finns bra hjälp att få.
Hitta i artikeln:
Vanliga tvångstankar börjar ofta ”tänk om”. Till exempel "tänk om jag har glömt spisen på", "tänk om det börjar brinna" eller "tänk om jag blir sjuk".
Tvångshandlingar kan vara att till exempel tvätta händerna väldigt ofta eller att flera gånger kontrollera att du har stängt av spisen eller låst dörren.
Den som har tvångssyndrom har oftast både tvångstankar och tvångshandlingar men ibland bara tvångstankar. Tvångssyndrom kallas också OCD, en förkortning för obsessive-compulsive disorder.
Alla kan ha tvångsliknande tankar och idéer ibland. Som att en låt fastnar i huvudet eller att kolla att dörren är låst en extra gång utan att det behöver vara ett problem. Men om tvångstankarna och tvångshandlingarna tar så mycket tid att din vardag hemma, i skolan eller på jobbet fungerar sämre kan du få hjälp att bli av med dem.
Hur märker du att du har tvångssyndrom?
Vad kan du göra själv?
Det är bra om du kan prata om hur du känner dig med någon du litar på. Det är också bra att du lär dig lite om tvångssyndrom, till exempel genom att leta information på nätet om hur det kan behandlas. Det kan vara första steget mot att söka hjälp.
Ibland kan avslappning och övningar i mindfulness hjälpa. Det är också bra att motionera. Fysisk aktivitet minskar ofta ångest och oro vilket kan hjälpa dig att stå emot tvångstankarna och tvångshandlingarna.
När ska du söka vård?
Om du ofta får ångest av dina tvångstankar och tvångshandlingar eller får svårt att klara din vardag bör du kontakta en vårdcentral eller en öppen psykiatrisk mottagning.
Om du går i skolan kan du också kontakta skolhälsovården eller en ungdomsmottagning. Är du under 18 år kan du också få hjälp på BUP. Du kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för att få råd.
Behandling
Tvångssyndrom kan behandlas med läkemedel, psykoterapi eller en kombination av båda.
Kognitiv beteendeterapi, KBT, brukar fungera bra mot tvångssyndrom. I en del landsting kan det finnas möjlighet att få KBT-behandling via internet.
I terapin får du steg för steg, tillsammans med terapeuten, möta det som känns obehagligt och skapar tvångshandlingarna. Det kan till exempel vara att smutsa ner händerna och arbeta mot ångesten genom att inte på en gång börja tvätta händerna. Efter en stund kan du märka att ångesten minskar utan att du har tvättat händerna.
Råd till närstående
Du som är närstående till någon som har tvångssyndrom kan själv bli orolig och känna att du inte vet vad du ska göra. Därför är det bra om du lär dig om vad tvångssyndrom är och vilka uttryck det kan ha. Ibland kan du behöva uppmuntra den som har tvångssyndrom att söka professionell hjälp. Du kan få stöd från andra i samma situation, till exempel i en stödorganisation som Svenska OCD-förbundet Ananke eller Svenska Ångestsyndrom-sällskapet, ÅSS.
Lästips
Jag bara tvingar mig lite: Maja-Stina Fransson. Bokförlaget Norlén & Slottner 2014
Sluta älta och grubbla: Lättare gjort med kognitiv beteendeterapi. Olle Wadström. Psykologinstans [OU] 2007
Tvångssyndrom/OCD: Nycklar på bordet. Susanne Bejerot. Studentlitteratur 2011
Tänk om jag är knäpp?: Om ångest, panik, fobier och tvångstankar. Christina Gustavson. Ica bokförlag 2006
__________________________________________________
Publicerad:
2014-12-18
Redaktör: Olga Beletski, redaktör, 1177 Vårdguiden
Granskare: Christina Ledin, läkare, specialist i allmänmedicin, Karlstad
Texten är producerad i samarbete med Stockholms läns landsting
Allt innehåll är granskat och godkänt av 1177 Vårdguidens redaktion.
Uppdaterad 2024-10-15
Copyright © Alla rättigheter förbehållna
Ångestförbundets Webbplats ©
Ångestförbundets bankgiro: 5243-0964